Branżowa szkoła I stopnia - Cukiernia
Strona główna – Branżowa szkoła I stopnia – Cukiernia
Branżowa szkoła I stopnia - Cukiernia
Cukiernik zawodowo zajmuje się wytwarzaniem szerokiego asortymentu ciast, a także tworzeniem wyrobów cukierniczych takich jak: karmelki, lizaki, praliny, trufle, marcepan. W trakcie nauki w naszej szkole zdobędziesz umiejętność dekorowania tortów, deserów, ciasteczek i innych wyrobów. Nauczysz się oceniać jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem produkcji. W trakcie nauki będziesz odbywać zajęcia praktyczne w doskonale wyposażonej w najnowocześniejsze urządzenia szkolnej pracowni a także renomowanych zakładach cukierniczych i w hotelach na terenie Podhala.
W trakcie 3-letniej nauki na kierunku cukiernik będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:
Przedmioty teoretyczne:
- technologia cukiernicza z towaroznawstwem
- język niemiecki zawodowy
- technika i zasady bezpieczeństwa w zakładach cukierniczych
Przedmioty praktyczne:
- zajęcia praktyczne z produkcji wyrobów cukierniczych
Kwalifikacja zawodowa, którą uzyskasz to:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
- praca w cukierni, piekarni, punktach cukierniczych, hotelach, marketach
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej np. kawiarnio-cukierni
- wytwarzaniem dekoracji cukierniczych
- praca w manufakturach słodyczy
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia absolwent może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Pozwoli mu to na uzyskanie wykształcenia średniego, zdania matury oraz uzyskania kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie technik technologii żywności:
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych