[vc_row][vc_column][vc_column_text]W Swarożynie tematem przewodnim II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” były „MONOPORCJE”. Zadaniem uczestników było sporządzenie efektownego deseru w postaci MONOPORCJI o wadze 80-120 g w ilości 5 sztuk podpartego tradycyjnymi recepturami, jednak autorskiego pomysłu, do przygotowania którego uczniowie wykorzystali nieprzetworzone wcześniej produkty.
Triumfatorem tegorocznej edycji Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” została drużyna z naszej szkoły. Kinga Budz i Wiktoria Czajka, uczennice z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności; zajęły one I miejsce za przygotowanie deseru „Kokosowy zawrót głowy”.
Dziewczyny przygotowały MONOPORCJĘ, która składała się z żelki mango -marakuja połączonej z ganache czekoladowym i dakłasem kokosowym, zanurzonej w musie kokosowym, oblanej polewą lustrzaną, podanej na czekoladowym sable i udekorowanej białą czekoladą oraz własnoręcznie przygotowanym rafaello.
Deser dosłownie rozpływał się w ustach i zachwycił Komisję Konkursową walorami smakowymi, dekoracją i sposobem podania.
MONOPORCJE to najnowocześniejszy styl podania deseru, niesamowite połączenia smaków i struktur.
Opiekun konkursu: Wiesława Staroń
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eut_gallery gallery_type=”carousel” ids=”13130,13131,13132,13133,13134,13135,13136,13137,13138,13139,13140″ carousel_popup=”yes”][/vc_column][/vc_row]