Od baristy po instruktora jeździectwa – szeroka oferta szkoleń dla uczniów naszej szkoły
Od baristy po instruktora jeździectwa – szeroka oferta szkoleń dla uczniów naszej szkoły http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2024/10/Messenger_creation_880518773422033-1024x768.jpeg 1024 768 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2024/10/Messenger_creation_880518773422033-1024x768.jpegZespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu realizuje projekt pn. „Doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji kadr i uczniów ZSCKR w Nowym Targu” (nr FEMP.6.11.IP.01-0128/24). Projekt ten jest częścią programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021-2027, realizowanego w ramach Priorytetu 6, Fundusze europejskie dla rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego, Działanie 6.11 Wsparcie kształcenia zawodowego. Działania projektu są współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w mieście Nowy Targ, które znajduje się na obszarze strategicznej interwencji z uwagi na tracone funkcje społeczno-gospodarcze. Projekt obejmuje swoim wsparciem uczniów ZSCKR w Nowym Targu, zwłaszcza tych kształcących się
w zawodach kluczowych dla lokalnego rynku pracy. Ważnym elementem jest także rozwój Centrum Kształcenia Zawodowego w branży rolniczo-leśnej, które działa od 2017 roku.
Projekt obejmuje następujące formy wsparcia:
- kursy i szkolenia zawodowe, m.in.: prawo jazdy kat. B; obsługa wózków jezdniowych, kursy barman-kelner, sommelier, barista (I i II stopnia), planowanie diet, temperowanie czekolady, ramen wegański – kuchnia wegańska i wegetariańska, serowarski, korekcji racic, rozczyszczania i podkuwania koni, inseminacji, instruktora rekreacji (jeździectwo), kinesiotapingu u koni, florysty, wikliniarski, komputerowego projektowania i aranżacji wnętrz, animatora czasu wolnego, dietetyki psów i kotów, wędliniarski;
- staże u pracodawców połączone z wypłatą stypendium stażowego, które pozwolą przyszłym absolwentom na lepsze dopasowanie kompetencji zawodowych do potrzeb rynku pracy;
- prowadzenie certyfikacji i walidacji w ramach Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK), m.in. w zakresie przygotowania deserów restauracyjnych i pilotowania imprez turystycznych;
- warsztaty psychologiczne dla uczniów oraz szkolenia dla nauczycieli z zakresu pomocy psychologicznej i interwencji kryzysowej.
Dodatkowym elementem projektu jest doposażenie ZSCKR w Nowym Targu w sprzęt i pomoce dydaktyczne co wzbogaci bazę dydaktyczną ZSCKR i pozwoli uczniom korzystać z nowoczesnych rozwiązań w edukacji zawodowej.
Wartość projektu wynosi 3 131 435,05 zł w tym dofinansowanie stanowi 2 791 065,05: z UE: 2 636 005,88 zł, z BP: 155 059,17 zł. Wkład własny wynosi 340 370,00 zł.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
- Posted In:
- Aktualności