Technik technologii żywności
Strona główna – Technik technologii żywności
Technik technologii żywności
Na kierunku technik technologii żywności zapoznasz się z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się również jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Dowiesz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek oraz nauczysz się zarządzać zespołem pracowników. Jako przyszły technik, posiądziesz też wiedzę na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik. W trakcie nauki będziesz odbywać zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe w doskonale wyposażonej szkolnej pracowni oraz renomowanych zakładach cukierniczych, piekarniach i w hotelach na terenie Podhala.
W trakcie 5-letniej nauki na kierunku technik technologii żywności będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:
Przedmioty teoretyczne:
- technologia cukiernicza
- język angielski zawodowy
- technologia żywności z towaroznawstwem
- technika i bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym
- analiza żywności
Wybierając zawód technika technologii żywności, będziesz uczyć się na poziomie rozszerzonym matematyki i języka angielskiego.
Przedmioty praktyczne:
- zajęcia praktyczne z produkcji wyrobów cukierniczych
- organizacja i nadzór produkcji wyrobów spożywczych
Zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów technikum technologii żywności :
- cukiernie i piekarnie,
- zakłady przemysłu spożywczego jako technolog żywności lub kierownik średniej zmiany np.: brygadzista,
- laboratoria analizy żywności,
- Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna.
Technik technologii żywności może również prowadzić cukiernię lub zajmować się wytwarzaniem dekoracji cukierniczych.