Przedstawiciele naszej szkoły wzięli udział w seminarium polskiej prezydencji pt. „Bezpieczeństwo, Europo!” Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
a Prezydencja Polski w UE.
Uczniowie z klasy V technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności udali się do Warszawy, aby wziąć udział w konferencji, której głównym celem było przybliżenie młodym adeptom technologii żywności informacji na temat roli prezydencji państwa członkowskiego UE oraz zadań, znaczenia i bieżących działań organizacji międzynarodowych w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości żywności i żywienia.
Udział przedstawicieli ZSCKR Nowy Targ w seminarium był okazją do nawiązania relacji, która będzie dobrym początkiem w zakresie szerzenia współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności i żywienia dla placówek edukacyjnych realizujących programy dotyczące żywności i rolnictwa.
Organizatorem spotkania był Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS), a gościem honorowym tego wydarzenia był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


