28 maja 2025 roku nasza szkoła po raz pierwszy zorganizowała walidację i certyfikację kwalifikacji rynkowej z przygotowania deserów restauracyjnych. Do egzaminu przystąpiło 7 absolwentów V klasy technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zadaniem uczniów było nie tylko wykazanie się wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, ale także stworzenie i efektowne udekorowanie profesjonalnych deserów, które zachwycały smakiem i estetyką.
Egzamin przeprowadzony został przez niezależną firmę zewnętrzną, a jego ocena opierała się na wysokich standardach branżowych. Najważniejsze – wszyscy uczniowie zdali z wyróżnieniem!
Zorganizowanie tego egzaminu było możliwe dzięki udziałowi ZSCKR Nowy Targ w projekcie „Doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji kadr i uczniów ZSCKR w Nowym Targu”
(nr FEMP.6.11.IP.01-0128/24), który wspiera rozwój zawodowy naszych uczniów oraz zwiększa ich szanse na rynku pracy. To ogromny krok naprzód w kierunku dalszego rozwoju zawodowego naszych młodych gastronomów i potwierdzenie wysokiego poziomu kształcenia w naszej szkole.
Życzymy kolejnych słodkich sukcesów!





