Góralski comber na moskolu
Góralski comber na moskolu http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2020/12/2_b9f83ba63e606039b47b1ea93b83865c-1.jpg 610 300 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2020/12/2_b9f83ba63e606039b47b1ea93b83865c-1.jpgZespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wziął udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizator konkursu to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Stowarzyszeniem „Polska Inicjatywa Kulinarna” Mrzezino. Natomiast wykonawca konkursu to Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.
Nasz zespół składający się z dwóch uczniów z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo profesjonalnie podszedł do zadania konkursowego.
Uczniowie: Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak wspólnie opracowali przepis kulinarny na „Góralski comber na moskolu” i tak uzasadnili wybór produktów:
„ …jagnięcina podhalańska to produkt, który w 2008 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Produkty mięsne” w województwie małopolskim. Jagnięcina ma specyficzny delikatny smak i od zawsze gościła na stołach w naszym regionie. Góralski oscypek i bryndza podhalańska to produkty regionalne chronione przez prawo unijne…..”.
Potrawa przygotowana przez naszych szkolnych mistrzów kulinarnych, a właściwie przepis i zdjęcia potrawy zostały wysoko ocenione przez Komisję Konkursową i zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału konkursu, który odbędzie się w I kwartale 2021 r.
ZSCKR Nowy Targ uplasował się w ścisłej czołówce. Dziesięć najlepszych szkół z całej Polski wkrótce weźmie udział w III etapie konkursu tj. w Ogólnopolskim Finale Konkursu.
Covid 19 to ciężki czas dla nas wszystkich, ale my się nie poddajemy i…gotujemy!
Uczniowie potrawę do konkursu przygotowali w oparciu o fachowe porady szkolnego mistrza sztuki kulinarnej p. Roberta Stanka.
- Posted In:
- Aktualności