Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu wzięli udział w konkursie RegioSkills Małopolska, którego tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem „Zainspirowani dziedzictwem cukierniczym Małopolski”. Celem konkursu było rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów, promowanie tradycji regionu oraz inspirowanie do twórczego podejścia w zawodzie cukiernika.
Konkurs składał się z dwóch części – teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej, przeprowadzonej w formie testu online, udział wzięły 22 zespoły z całego województwa małopolskiego, w tym dwa zespoły reprezentujące naszą szkołę tj. Kinga Budz i Wiktoria Czajka oraz Kamila Hudoba i Aleksandra Syrczula uczennice kształcące się w technikum technologii żywności – cukiernik. Test obejmował zagadnienia związane z wiedzą zawodową w zakresie cukiernictwa.
Do części praktycznej zakwalifikowało się 6 najlepszych drużyn, wśród których znalazły się także obydwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu. Podczas etapu praktycznego uczestnicy mieli za zadanie wykonać wyrób cukierniczy (minimum 4 porcje) z obowiązkowym wykorzystaniem jednego składnika do wyboru (ser twarogowy niedojrzewający , śliwka sechlońska lub jabłka łąckie) inspirowany tradycyjnymi recepturami cukierniczymi i surowcami Małopolski, z wykorzystaniem nowoczesnych technik i własnej kreatywności.
Z dumą informujemy, że zespół z naszej szkoły w składzie Kamila Hudoba i Aleksandra Styrczula zdobył II miejsce, wykazując się dużymi umiejętnościami, estetyką wykonania i znajomością regionalnych tradycji cukierniczych.
8 grudnia na Gali Kształcenia Zawodowego uczennice odbiorą nagrody.












